България: европейският мост към Близкия Изток, с фокус върху Иран

от .

ibis-iranНа14 април 2016г. в 17:30 чaса се проведе семинар „България, европейският мост към Иран“.

Организатори на събитието бяха Ирано-Българска Бизнес Асоциация, Конфиндустрия България, Френско-българската търговска и индустриална камара, както и фирмите Ренус България ООД, Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс и Еурофаст Глобал EOOД, основни спонсори на семинара.

На срещата бяха представени работещи схеми относно целия процес на износ на европейски стоки към Близкия Изток: внос, износ, транспорт, документация, митнически процедури, срокове, търговия, контакти на местно ниво и др. Също така, се акцентира върху най-честите проблеми на фирмите, които проявяват интерес към този пазар и какви са възможните решения.

Семинарът се проведе в Хотел Ибис, гр. София. След презентациите дискусията по темата бе продължена в базата на фирма Ренус България ООД с кулинарни ирански акценти и презентиране на складовата площ и операции (бул. Брюксел №1).

ibis-event

„Традиционно пътят към Иран е през България. През миналия век средният брой на български камиони, транспортиращи стоки от Западна и Централна Европа до Иран е бил 100 камиона на ден. Целта днес е да достигнем отново това число. Това може да се случи само като провокираме хората, търсещи нови пазари“, допълни Гечев. Дълго време Иран е бил извън обсега на транспортните компании, но сега интересът към дестинацията отново се възражда. Започват да се проучват възможностите за инвестиции, а също така и как да се използват продуктите произвеждани в Иран. „Убеден съм, че това ще доведе до възстановяване на връзките между Иран и Европа. Ренус България има опит с транспорт до Иран от Европа“, коментира Гечев.

Председателят на Ирано-Българска бизнес асоциация  Саид Хадеи заяви, че Иран може да бъде регионален хъб за европейските компании и по този начин те да достигат до над 400 млн. души от региона. Той посочи още, че моментът да се инвестира в Иран е настъпил и българските компании не бива да се бавят. „Иран иска да търгува с Европа. Добре е държави като България да ползват момента докато не е късно“, каза Хадеи и добави, че страната му би могла да бъде и доставчик на различни суровини.

Али Наим от офиса на Eurofast в Иран обясни, че в последните години има сериозно намаляване на инфлацията, а страната му е отворена към всякакви иновации. Той допълни и няколко особености за всички, които искат да правят бизнес. Европейските компании трябва да знаят, че календарната и фискална година в Иран е различна. Почивните дни не са събота и неделя, а четвъртък и петък. Тъй като санкциите върху Иран бяха вдигнати наскоро има все още големи неясноти и търговците трябва да внимават за измами.

За нас

Ирано-Българска Бизнес Асоциация (ИББА) е сдружение за осъществяване на дейност с нестопанска цел в областта на опазването, развитието и популяризирането на материалната и духовна култура, традициите, практиките, обредите, социалните групи, бизнес средите и обединенията, както и на добрите регионални и международни практики, опит...

Повече

Галерия

Дейности

world flags sphereИрано-Българска Бизнес Асоциация (ИББА) е член на Клуба на Смесените и Чуждестранните Палати в България, към Българска Търговско-Промишлена Палата (БТПП), и участва активно в организираните от него събития и работни срещи.

Повече