В Стара Загора бяха представени възможностите за бизнес с Иран

от .

iran-biznes-sreshta-stara-zagora-01Възможностите за търговско и икономическо сътрудничество с Иран бяха представени в Търговско-промишлена палата - Стара Загора. В срещата участваха председателят на Палатата Олег Стоилов, президентът на Ирано-Българска Бизнес Асоциация (ИББА) Саид Хадеи, членовете на ръководството - Амир Хадеи и Александър Александров и представители на над 20 фирми от Стара Загора.

България и Иран са имали много добри търговски връзки в продължение на повече от 100 години, които от известно време са прекъснати, но потенциалът е голям и трябва да бъде развиван, заяви Саид Хадеи.

Той обясни, че основната цел на Ирано-Българска Бизнес Асоциация е да представя възможностите за двустранни бизнес контакти в различни сфери на икономиката. Асоциацията не само ще помогне на българските фирми да установят контакт с потенциален партньор в Иран, но и ще окаже пълно съдействие и при конкретни детайли от отношенията между фирмите. Чрез Иран български предприятия ще могат да достигнат до пазарите на съседни на ислямската република държави. България е интересна за ирански дружества, защото е врата към Европа и това позволява да предлагат своята продукция в страни от ЕС, добави Саид Хадеи. Асоциацията организира пътувания до Иран и до България за провеждане на двустранни бизнес срещи. Саид Хадеи заяви още, че правителството на Иран силно подкрепя организации като Ирано-Българска Бизнес Асоциация с цел насърчаване на търговския и инвестиционен обмен.

Иран има интерес и от обмен на студенти. За източната държава България е привлекателна и като туристическа дестинация, но е познато само Черноморието. Затова Асоциацията ще популяризира планинския туризъм и културно-историческото наследство на страната ни.

Александър Александров, който е член на ръководството на Ирано-българска бизнес асоциация, заяви по време на срещата в Търговско-промишлена палата - Стара Загора, че работи от 1996 г. с фирми в Иран и увери, че с тях се търгува много лесно и коректно, но в началото е изграждането на доверие към партньора.

Представителите на старозагорския бизнес имаха възможността да зададат своите въпроси към ръководството на ИББА, а също така и да обсъдят евентуални възможности за развитие на своята дейност.

Това е първата конкретна инициатива след срещата между председателя на ТПП - Стара Загора Олег Стоилов и президента на Ирано-Българска Бизнес Асоциация (ИББА) Саид Хадеи, които подписаха договор за партньорство.

За нас

Ирано-Българска Бизнес Асоциация (ИББА) е сдружение за осъществяване на дейност с нестопанска цел в областта на опазването, развитието и популяризирането на материалната и духовна култура, традициите, практиките, обредите, социалните групи, бизнес средите и обединенията, както и на добрите регионални и международни практики, опит...

Повече

Галерия

Дейности

world flags sphereИрано-Българска Бизнес Асоциация (ИББА) е член на Клуба на Смесените и Чуждестранните Палати в България, към Българска Търговско-Промишлена Палата (БТПП), и участва активно в организираните от него събития и работни срещи.

Повече